Zomrela Anita Ekbergová, hviezda filmu La Dolce Vita

11.01.2015 Celý región

Miláno 11. januára (TASR) - Vo veku 83 rokov dnes zomrela herečka Anita Ekberg, ktorá bola sexsymbolom 50. a 60. rokov a preslávila ju scéna vo fontáne Di Trevi z filmu La Dolce Vita.

Smrť herečky švédskeho pôvodu potvrdila dnes jej právnička Patrizia Ubaldiová. Spresnila, že zdravotný stav herečky si po Vianociach vyžiadal hospitalizáciu. Podľa talianskych médií Ekbergová zomrela nemocnici v Rocca di Papa na predmestí Ríma.

Na archívnej snímke z 29. mája 1961 je vľavo Anita Ekbergová a režisér Frederico Fellini na predmestí Ríma.
Ekbergová prežila v Taliansku väčšiu časť života a s krajinou, kde sa narodila, mala komplikovaný vzťah. Nikdy nehrala v žiadnom švédskom filme a často sa dostávala do sporov so švédskymi novinármi, ktorí jej vyčítali, že svoju vlasť opustila.

Napriek tomu bola jedným z najznámejších švédskych vývozných artiklov, a to vďaka filmu La Dolce Vita, v ktorom hrala s talianskym hercom Marcellom Mastroiannim.

Režisér tohto filmu Federico Fellini ju považoval za jednu zo svojich múz a angažoval ju aj do svojich ďalších snímok.

S hraním Ekbergová definitívne prestala v roku 2002. V posledných rokoch žila vo svojej vile v mestečku Genzano, vzdialenom asi 30 kilometrov juhovýchode od Ríma, pričom okrem zdravotných problémov zápasila aj s finančnými.
 
 
 

Vyberte región